Een gastblog van Ton van Zeijl!

Christina is een leuke, spontane vrouw die ik ontmoet op de bijeenkomst van het Werkgevers Servicepunt Zuid Holland. Als allround office professional werkte  ze 18 jaar bij dezelfde werkgever. Een reorganisatie maakte daar een einde aan. Nu is ze al een tijdje werkloos. Ze kwam af op het programma ‘in de lift’ – georganiseerd door het Werkgeverspunt Zuid Holland (WSP ZHC) -. Een programma dat werkgevers en werknemers bijeenbrengt en koppelt. Als SEBO (Sociaal Economisch Betrokken Ondernemer) in de gemeente Zoetermeer werk ik regelmatig mee aan  programma’s  zoals ‘in de lift’. Ik stel er mijn netwerk beschikbaar zodat ik iemand kan helpen. Die avond ontmoet ik Christina die – net als ik – regelmatig fotografeert. Zou ik met Clean Language iets voor haar kunnen betekenen?, dacht ik gelijk.

Nader kennismaken en een introductie
Na twee presentatieronden, klikt het tussen Christine en mij. Christina kiest er voor om met mij verder te gaan. Het is haar wens om werkzaam te zijn in een creatief beroep en zoekt hulp om verder te komen. We maken een vervolgafspraak.  In dat gesprek praten we over onze interesses. Christina fotografeert regelmatig. Ze is benieuwd wat een creatief beroep  zoal inhoudt en wat erbij komt kijken. Vragen als: in loondienst of zelfstandig en welke stappen je dan moet zetten. We hebben een mooi en open gesprek. Naar aanleiding van ons gesprek vraag ik of ze openstaat voor een relatief nieuwe aanpak in Nederland; Clean Language. Na wat uitleg over wat Clean Language (afgekort CL) inhoudt stemt ze toe.

Clean Language en fotografie
Enkele maanden geleden rondde  ik de CL-Core training af. Met mijn NLP-achtergrond was ik razend enthousiast over de resultaten van deze methode. Ondanks de overlap in de methodieken voelt CL voor mij eenvoudiger en biedt de methode meer ruimte aan de ander. Zoekend naar toepassing in mijn eigen bedrijf ontwikkelde ik een variant: CleanZien. CL werkt veelal met metaforen. Zo  leert de ander wat er werkelijk speelt en worden beelden zichtbaar die achter de woorden leven en niet worden uitgesproken. Met fotografie maken we – zonder oordeel of aanname – beelden werkelijk zichtbaar en ontstaat, contemplatief, CleanZien. Door foto’s vast te leggen in een vorm (een boek of aan de wand) verankert CleanZien het inzicht en wordt het blijvend. Dat wilde ik Christina bieden en zij wilde wel met mij op “reis”. We gingen uit elkaar met een nieuwe afspraak en huiswerk. Christina zou nadenken over creatieve beroepen en ik stelde  haar voor bij Terra Art Projects om te solliciteren als vrijwillig galeriemedewerkster.

De gewenste uitkomst
Op onze tweede afspraak kwam Christina met een indrukwekkende lijst aan creatieve beroepen.  Eén voor één vroegen we deze beroepen uit, door gebruik te maken van de onderzoekende en niet sturende Clean Language vragen. Het resultaat was een duidelijke en verassende gewenste uitkomst. Ze wilde gaan ondernemen, niet zozeer in een creatief beroep maar als masseuse. Fotografie scoorde een tweede plaats op de lijst. Voor onze ontmoeting volgde zij al een training tot masseuse. Dankzij onze CleanZien sessie werd deze keuze voor haar nog duidelijker.

Dankzij CleanZien sneller tot een plan
Het was geweldig om te zien wat ze in een paar weken voor elkaar kreeg. Ik was verrast en enthousiast. Door de meegegeven 5 verkennende vragen uit de Clean Language, verschillende databases en de CL gewenste uitkomst realiseerde Christina zich dat ze een concept ondernemersplan wilde maken. Dat bleek de meest logische volgende stap. Ze had al contact gelegd met een saunabedrijf voor een stageplek. En dat was niet het enige; Christina was zelfs toegetreden tot de poule van galeriemedewerkers bij Terra Art Projects. Toen ze eenmaal wist wat ze wilde kwamen haar plannen als vanzelf.

Het laatste onderdeel, fotograferen
Als laatste onderdeel van ons traject maakten we een fotowandeling. Daarin lieten we de belangrijke onderwerpen nog eens de revue passeren en legden dat associatief vast in een foto. Christina gaf de titels aan de foto’s, ik maakte er een  boek van. Het concrete eindproduct van CleanZien.

Als coach en fotograaf zet ik de kracht van de combinatie Clean Language en fotografie in. Hierdoor heeft Christina sneller en beter in beeld kunnen brengen wat ze wilde. Christina is nu druk met haar opleiding tot masseuse.

Wil jij ook CleanZien met Ton of wil je meer weten?
Neem hier contact met hem op!