Taal en ik
Ik had altijd een soort haat-liefde relatie met taal. Dyslectie leverde me als kind een achterstand op met lezen en later frustreerde het mij vaak omdat mensen bij bepaalde woorden een beladenheid voelden waar ik niets van wist. Gelukkig waren er ook positieve effecten. Mijn luistervaardigheid en begrip van Engels en Duits gingen enorm vooruit omdat ik de ondertiteling niet snel genoeg kon lezen. De beladenheid van woorden bij de ander maakte me ook bewust van de tekortkomingen van onze manier van communiceren. Ik leerde mezelf om verder te kijken naar de verschillende interpretatiemogelijkheden. En stelde vragen als Wat zou men bedoeld kunnen hebben. Onbewust ontwikkelde ik een nieuwsgierigheid naar wat er speelt bij de ander en dat leverde me meer begrip en geduld op voor anderen.

In februari 2018 hoorde ik voor het eerst de term Clean Language. Niet lang daarna zag ik de TED talk van Caitlin Walker en was het direct duidelijk, dit gaat mijn ding zijn. In maart 2019 volgde ik de workshop Clean for Teams bij Caitlin en Marian Way. Deze workshop was de voorwaarde voor de opleiding Systemic Modelling Facilitator level 1. Deze opleiding ben ik gestart in augustus 2019 en hoop ik in de eerste helft van 2021 af te ronden.

Het mes snijdt aan twee kanten
De afgelopen jaren leerde ik veel over Clean Language en Systemic Modelling én over mezelf. Het onderzoeken van modellen van anderen leerde me niet alleen veel over het model maar ook over de verschillen – of juist niet – met mijn model. Door modellen te vergelijken met die van jezelf en ontdekken dat er verschillen en overeenkomsten zijn, opent zich de mogelijkheid om bijzondere inzichten te krijgen in jezelf én de ander. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Het maakt dat ik overtuigd ben dat de houding, de gedragingen en modellen die we bij Clean Language en Systemic modelling leren, ons helpen aan meer inzicht in allerlei aspecten van onze communicatie en samenwerking.

Oefenen met Clean Language
Maandelijks organiseer ik oefenmomenten. Voorlopig zal dit online zijn gezien de huidige Corona omstandigheden. Er is een grote kans dat dit online blijft doorgaan ook na de maatregelen en dat er offline oefenmomenten bij komen zodra dit weer kan.

Leren door te doen, is het doel van deze oefenmomenten. Aan de hand van onderwerpen zoals ‘Werken op je best’, ‘Leren op je best’ of ‘Besluiten nemen’ leer je Clean Language vragen te stellen. Je zult ontdekken dat een basis houding van nieuwsgierigheid hierin van belang is. Zo leer je niet alleen Clean Language, maar ook over hoe jouw eigen modellen en de modellen van een ander met betrekking tot het onderwerp eruit zien.

Leiderschap
Onlangs organiseerden we een oefenmoment om meer te leren over leiderschap. Door te kijken naar hoe wij goed leiderschap zien en welk gedrag we waarnemen als we goed leiderschap ervaren. Ook hebben we ons eigen model voor slecht leiderschap onderzocht, zodat we mogelijk aspecten in onszelf konden herkennen en deze in de toekomst bewust kunnen gaan verbeteren.

Het is mijn bedoeling om de onderwerpen zoveel mogelijk te laten aansluiten bij wat er leeft bij de deelnemers aan de oefengroep. Ook tijdens het oefenen zal ik aanpassingen doen en onderwerpen vragen om zo goed mogelijk aan te sluiten op de behoefte. Bij Systemic Modelling is het zaak om dat te doen wat in het belang is van de groep. Dat betekent dat het draait om wat de groep belangrijk of interessant vindt, maar ook om wat de deelnemers en de groep helpt om hun doelen te realiseren.

Mijn missie
Het is mijn missie om Clean Language en Systemic Modelling meer bekendheid te geven. Om meer mensen de mogelijkheid te bieden en te laten ontdekken of en hoe ze Clean Language kunnen gebruiken om meer over zichzelf en anderen te leren.

Nieuwsgierig?
Ben je na het lezen van dit verhaal nieuwsgierig geworden of heb je vragen? Neem gerust contact met mij op via info@artocraft.nl.

Misschien vind je het leuk om mee te doen met een oefenmoment, heb je een onderwerp om te onderzoeken of wil je jezelf verbeteren in een aspect van Clean Language of Systemic modelling. Laat het weten of meld je aan voor een oefenmoment via https://www.meetup.com/clean-language/.

Over de auteur
Pascal Clarkson is opgeleid als (software) engineer, geschoold aan de HTS van Arnhem en Nijmegen. Na jaren lange ervaring in de industrie van software ontwikkeling en ruim 8 jaar ervaring in het werken met het Scrum Framework maakte hij de overstap naar het faciliteren van teams en groepen. Om hen te ondersteunen bij het ontdekken van hoe zij de beste versie van zichzelf en het team kunnen zijn. Met veel in zijn gereedschapskist zoals: Scrum, Sociocracy 3.0, Systemic Modelling, Liberating Structures en Clean Language, biedt Pascal zijn diensten aan in de rol van Systemic Change Facilitator.