“No to Racism!”
Het was een mooi en krachtig statement in november 2019: Georgino Wijnaldum en Frenkie de Jong die naast elkaar hun ontblote onderarmen tonen. Twee sterkhouders van het Nederlands spreken zich nadrukkelijk uit tegen racisme. Daags daarvoor had het hele elftal een foto gepost waarop zij allemaal in kring poseerden en het “No to Racism” van de FIFA steunden.

Yes to Equality!
In december 2019, blikte muzikant en bekende Nederlander Typhoon in de krant terug op zijn jaar. Hij haalde ook dit
moment aan en noemde daarbij een prachtig citaat:

             “The secret of change is to focus all of our energy not on fighting the old, but on building the new.”                                   Socrates

Typhoon vertaalt deze uitspraak van Socrates naar het racisme vraagstuk. We moeten onze energie richten op dat wat we wél willen. Dus in plaats van de uitspraak “no to racism” zouden we “yes to equality “ moeten roepen.

Langzame leerlingen
Socrates riep het ca 400 voor Christus al, maar wij zijn blijkbaar langzame leerlingen. Pas de laatste decennia zijn
er verschillende stromingen ontstaan die dit principe omarmen. Oplossingsgericht werken, positieve psychologie, progressiegericht werken en ook in Clean Language hanteren we dit principe. We noemen het ‘uitkomstgericht werken’.

Uitkomstgericht werken
Dit houdt in dat niet het probleem centraal staat, maar hetgeen je wél wilt! 
We gebruiken hiervoor in Clean Language de metafoor van roeien versus kanoën. In beide gevallen zit je in een boot. In beide gevallen vaar je in de richting waar je heen wilt.

Roeien
Er is echter een belangrijk verschil: in een roeiboot, zit je met je gezicht naar hetgeen je van weg wilt. In de
praktijk: het probleem. Je wil ergens van af, in het bovenstaande voorbeeld van racisme, maar het kan ook om ‘kleinere’ zaken gaan zoals conflicten tussen collega’s, een klaagcultuur in een team, of gebrek aan eigenaarschap.

Kanoën
In de kano zit je met je gezicht in de richting waar je naar toe vaart. In de praktijk: het gewenste resultaat of de uitkomst. Je wilt ergens naar toe, hierboven naar een situatie van gelijkheid. Of uitkomsten bij de problemen van hierboven, een harmonieuze samenwerking, een constructief meedenkend team, of pro-activiteit.

En die kijkrichting is van wezenlijk belang! Die staat namelijk voor waar je jouw aandacht en energie op richt. Op jouw gewenste uitkomst, zonder daarbij de realiteit uit het oog te verliezen.
De vraag, de clean question, die hier bij hoort is:

                                                “En wat zou je willen dat er gaat gebeuren?”

Probeer ‘em eens uit wanneer een collega in geklaag blijft hangen of wanneer een oom op een verjaardag alleen maar moppert op ‘de politiek’. Maar let op: sommige mensen zijn echt heel goed in roeien! Dan moet je de vraag wel drie keer herhalen voordat je iets hoort dat ze wél willen.
                        Succes!

De gebruikte afbeelding is van de Marriage Equality campagne, voor gelijke rechten op huwelijk.